Facebook LikedIn LikedIn Blog Blog

Flocks lossen problemen op

Vraagstuk

In de ontwikkelingsstadia van ondernemingen wordt vaak elke fase afgesloten met een (management)crisis. De ondernemer dient zich daarbij voor te bereiden op de komende ontwikkelingscrisis. Ondernemers die willen blijven doorgroeien dienen op elke crisis een adequaat antwoord te vinden, waarbij men niet kan teruggrijpen op oude oplossingen.


Voorstel

Bij het oplossen van dergelijke vraagstukken van een aantal verschillende ondernemers was ons voorstel gebaseerd op het organiseren van één creatieve sessie. Uit ons netwerk stelden wij een ‘flock’ samen (waardenetwerkorganisatie), die uit zeer verschillende disciplines bestond. Afhankelijk van het vraagstuk van de betreffende ondernemer werd één van de deelnemers de ‘flockleader’. Zo’n sessie duurde maximaal 2 uur en vond op een passende (creativiteitsbevorderende) externe locatie plaats.


Aanpak

Na een kort voorstelrondje, waarbij duidelijk gemaakt werd wat de persoonlijke kaders waren van de verschillende deelnemers, werd door de ondernemer de vraagstelling op tafel gelegd.

 

Met behulp van diverse divergerende ‘technieken’ werden er allerlei oplossingen vanuit ieders expertise aangereikt. De flockleader was verantwoordelijk voor het correct verzamelen van de ideeën.
Bij het convergeren werden verschillende ‘tools’ gebruikt waardoor er prioriteiten ontstonden in de overgebleven actiepunten.

 

Op het eind van de sessie gaf de ondernemer de eigen vervolgstappen aan. Er was een hapje en drankje voor het netwerken achteraf.

 

Na verloop van tijd werd de flock op de hoogte gebracht van de bereikte resultaten waaruit weer leermomenten ontstonden voor elk lid van de flock.Aanmelden Performance College